Farliga djur på Malta

Det är känt att naturen och havet i Malta är fantastiskt, men glöm inte bort att det är fler än vi människor som vill leva och bo mitt bland den. På ön så kan du hitta alltifrån vackra fåglar, till livsfarliga hajar. Därför kan det vara väldigt viktigt att du har koll på de farligaste djuren och hur du kan skydda dig emot dem. Här nedan kommer vi att lista upp 5 av de farligaste djuren på Malta.

Rockor

Blåsmanet

En manets tentakel kan bli upp till 50 meter lång

Du känner säkert igen en rocka när du ser en. Det är en platt fisk som liksom ett flygande tefat svävar fram under vattnet. Trots fiskens fridfulla utseende så är en rocka inget att leka med. Du kanske har noterat att en rocka ofta har en lång stjärtfena. Denna stjärtfena är deras försvarsvapen och innehåller ett gift som kan orsaka smärta och kraftig svullnad. Rockor finns ofta i grunt vatten och då är nergrävda i sanden. Detta orsakar att många badgäster är i farozonen om de skulle råka trampa fel.

Blåsmanet

Detta ryggradslösa djur kan även kallas för Portugisisk örlogsman och främst farligt för att den ofta orsakar smärta och svullnader. Det räcker att du har kontakt i mindre än en sekund för att giftet ska sprida sig vidare i kroppen via din hud. Det farliga med blåsmaneter är ofta att deras aktiva tentaklar kan bli över 50 meter långa. Det betyder att du inte behöver vara nära en manet för att kunna bli bränd.

Vithaj

vithaj

Vithajar är inte vanliga, men de finns på Malta.

I medelhavet så härskar vithajen och på Malta så finns det spår av att vithajar simmat runt ön. Det är självklart inget att bli orolig för, men absolut något att ha i åtanke. Som badgäst så kan du vara lugn, hajarna simmar på ett betydligt djupare djup än vad du normalt sätt badar i. Dessutom så attackerar inte vithajar människor. Forskare har en teori om att vithajar inte tycker om varken doften eller smaken av människokött. Däremot så har det förekommit att en haj attackerat människor helt oprovocerat, då misstänker forskare att hajen varit mycket hungrig ett längre tag.

Fästingar

I Sverige så tycker vi verkligen inte om fästningar, de finns tyvärr även här på Malta. Så se upp för de mycket små insekterna om du ska iväg på en utflykt på ön. Se därför till att du ofta söker igenom din kropp efter fästingar, och åtgärdar snabbt om du märkt en fästing bitit sig fast. På vanliga apotek så hittar ofta fästingstångar, eller fästningsplockare. Dessa irriterande insekter undviker du bäst med speciella medel eller igenom att undvika vara i högt och vilt växande gräs. Det som kan hända om du blir biten är att du kan få sjukdomar från de bakterier som en fästing bär med sig.

Sjöborrar

Sjöborre

Sjöborrar är farliga, och bör behandlas med försiktighet

I Malta så kan det även förekomma sjöborrar i de klippiga och soliga områdena. Sjöborrar kan vara ganska farliga då de kan ha långa och mycket spetsiga taggar. Under ett år så är det många människor som av misstag råkar trampa, sätta handen på en sjöborre. Det kan ofta leda till att du svåra infektioner som du snarast möjligt bör kolla upp hos en läkare. Då får du oftast en salva eller någon slags rengörande kräm för att infektionen ska stoppas. Slarvas detta så kan det finns risk för att amputera bort en del av kroppen. Detta är de vanligaste av de farliga djur på Malta som du bör känna till innan du reser. De flesta farliga djuren är undervatten och därför kan det vara lite svårt att veta riktigt vart de är. Som tur är så finns det många bevakade stränder på Malta. Så där kan du bada om du inte har lust att äventyra med din hälsa.

Leave a Reply